b - algebra
dawid: Trivial, Vizer, Krzysiek moglibyście zajrzeć tutaj

?
Mając A((a
1, a
2)
T) = (a
2, a
1 + a
2, a
1 − a
2)
T oraz t
1 = (1, 2)
T, t
2 = (3, 1)
T
i w
1 = (1, 0, 0)
T, w
2 = (1, 1, 0)
T, w
3 = (1, 1, 1)
T.
Wtedy T = {t
1, t
2} to baza R
2 oraz W = {w
1, w
2, w
3} R
3 a także:
Z = {(1, 0, 0)
T, (0, 1, 0)
T, (0, 0, 1)
T}
Wyznacz
m TZ(A)
11 cze 22:52
dawid:
11 cze 23:18
dawid:
11 cze 23:33
dawid:
11 cze 23:56
dawid:
12 cze 00:16
dawid:
mTZ(A)
A(t1) = [ 2, 3, −1] = 2 * a11 + 3 * a21 − 1 * a31
A(t2) = [ 1, 4, 2 ] = 1 * a21 + 4 * a22 + 2 * a32
i co dalej?
12 cze 02:37
dawid: poprawka:
A(t1) = [ 2 ,3, −1 ] = [1, 0, 0]a11 + [0, 1, 0]a21 + [0, 0, 1]a31
A(t2) = [ 1, 4, 2 ] = [1, 0, 0]a{12} + [0, 1, 0]a22 + [0, 0, 1]a32
teraz chyba poprawnie?
12 cze 02:40
dawid:
| ⎧ | a11 = 2 | |
| ⎨ | a21 = 3 |
|
| ⎩ | a31 = −1 | |
| ⎧ | a12 = 1 | |
| ⎨ | a22 = 4 |
|
| ⎩ | a32 = 2 | |
zatem macierz:
[ 2 1 ]
[ 3 4 ]
[ −1 2 ]
dobrze?
jeżeli tak to jak wyznaczyć
mwz(id) 
− w jakiś szybki sposób
12 cze 02:43
dawid:
12 cze 09:37
dawid:
12 cze 12:21
dawid:
12 cze 14:49
dawid:
12 cze 16:50
dawid:
12 cze 17:26
dawid:
12 cze 18:00
dawid: poradziłem sobie już tym
b) mwz(id} − obliczone
c) mzw(id) − obliczone
d) mam teraz policzyć na podstawie a) i c) mtz(L)
12 cze 18:02