wykres funkcji
Pilne: Naszkicuj wykres funkcji f(X)=|−x2+4|, a nastepnie odczytaj z niego liczbe rozwiazan rownania
f(x)=m w zaleznosci od parametru m.
11 cze 22:44
6-latek:

odczytuj sam/a (jedna kratka jedna jednostka)
11 cze 22:46
Pilne: Mogłbyś powiedzieć jak to narysowałeś, bo mi wychodziła funkcja skierowana do góry, chodz a
jest ujemne, bo odczytywac to umiem tylko nie wiem co zle robie
11 cze 22:48
6-latek: x2−4 masz taką funkcję i potem wartość bezwzględna czyli to co pod osia nad oś
11 cze 22:53
Pilne: podstawiam pod x2−4, czy −x2+4 ?
11 cze 22:58
5-latek: Zasada jest taka
1. jesli masz rownanie ,nierownosc kwadratowa to mozesz sobie skracac , zmieniac znak .
2. Jesli masz funkcje to takich rzeczy nie wolno robic . Bo wykres funkcji np y=−x
2+5 jest
inny niz
y=x
2−5. Choc wykes y=|−x
2+4| bedzie taki sam jak y=|x
2−4| to nie majac doswiadzcenia w
rysowaniu narysuj wykres funkcji y=f(x)=|−x
2+4| taki jak w poleceniu
jak powstaje taki wykres
1 Rysujemy wykres f(x)=−x
2
2. przesuwamy wykres f(x)=−x
2 o 4 jednostki do gory czy li o wektor [0,4] i dostajemy wykres
f(x)=−x
2+4
3. Odbijamy te czesc wykresu f(x) =−x
2+4 ktora lezy pod osia OX nad os OX i dostajemy wykres
funkcji f(x)=|−x
2+4| −−−−−dlatego musimy odbic nad os Ox bo warosc bezwzgledna nie moze byc
ujemna .
Teraz patrz na wykres 6−latka i przesuwamy prosta m po osi OY i widzimy ze
jesli m−nalezy (−niesk,0) −−−−to mamy 0 rozwiazan
jesli m=0 to mamy 2 rozwiazania
jesli m nalezy (0,4) mamy 4 rozwiazania
jesli m=4 to mamy 3 rozwiazania
jesli m nalezy (4,+niesk ) mamy 2 rozwiazania . Tyle
12 cze 00:32
Eta:
Masz zdrowie
5−latku
12 cze 00:49
5-latek: Eta na razie jeszcze dopisuje .Chociaz z tym coraz gorzej . I do tego jeszce mialem
wypadek w pracy ale juz w poniedzialek do pracy pojde . Wiec bedzie mniej siedzenia przed
komputerem.
12 cze 01:22