zadanie z prawdopodobieństwa z kulami
Prawdopodobieństwo: Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
W trzech urnach rozmieszczono kulki:
w pierwszej 3 białe, 2 zielone, 4 czarne
w drugiej 2 białe, 5 zielonych i 5 czarnych
w trzeciej 4 białe, 7 zielonych, 1 czarną
Losujemy jedną kulę z losowo wybranej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowano z 3
urny, jeżeli wiadomo, że wylosowano kulę zieloną?
11 cze 22:40
PW: Dubel
12 cze 15:33
Mila:
U
1 [3B,2Z,4C]
U
2 [2B,5Z,5C]
U
3 [4B,7Z,1C]
| | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | | 1 | | 7 | | 1 | | 2 | | 5 | | 7 | |
P(Z)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| )= |
| *( |
| + |
| + |
| )= |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | | 9 | | 12 | | 12 | |
| | 7 | | 11 | | 7 | | 27 | | 21 | |
P(ZU3/Z)= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 36 | | 27 | | 36 | | 11 | | 44 | |
12 cze 15:40