wielomiany
Perpetuo: Rozwiąż równanie:
(2x+1)(4x2−2x+1)−(x+1)3=1
jakbym mogła prosić o rozpisanie....
11 cze 22:39
ICSP: (2x+1)(4x
2 − 2x + 1) − (x+1)
3 = 1
8x
3 + 1 − (x+1)
3 = 1
(2x)
3 − (x+1)
3 = 0
| | x+1 | | 3(x+1)2 | |
(2x −x − 1) * [(2x + |
| )2 + |
| ] = 0 |
| | 2 | | 4 | |
x−1 = 0
x = 1
11 cze 22:42
Perpetuo: pogubiłam się w tym po (2x)3−(x+1)3=0
z czego jest rozpisane to wszystko bo nie ogarniam ?
11 cze 22:45
ICSP: a
3 − b
3 =
11 cze 22:46
Perpetuo: dzięki ! nie zauważyłam xD
11 cze 22:54
Eta:
(2x)3−(x+1)3=0 ⇒ (2x)3= (x+1)3 ⇒ 2x=x+1 ⇒ x=1
11 cze 22:56
ICSP: ja tam zawsze wolę pokazać ze nie ma innych pierwiastków
11 cze 22:57
Eta:
11 cze 22:58
Eta:
I
zawsze .......tak będzie
11 cze 22:58
ICSP: chyba że będę w C
11 cze 23:02