geometria analityczna
xoxo: Punkty A = 3,1i, B = 7,3i sà kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
11 cze 22:32
xoxo: A=(3,1) B=(7,3)
11 cze 22:32
Mila:

A=(3,1) B=(7,3)
Wektor BC⊥wektora AB i |BC|=AB|
AB
→=[7−3,3−1]=[4,2]
BC
→=[2,−4] lub BC→=[−2,4]
B=(7,3)→[2,−4]→C=(7+2,3−4)=(9,−1) przesunięcie punktu B o wektor [2,−4]
C=(9,−1)
lub
B=(7,3)→[−2,4]→C'=(7−2,3+4)=(5,7)
C'=(5,7)
11 cze 23:01
Bogdan:

np. tak:
→ →
AB = [4, 2], BC
1 = [−2, 4], C
1 = (7 − 2, 3 + 4) = (5, 7)
→
BC
2 = [2, −4], C
2 = (7 + 2, 3 − 4) = (9, −1)
11 cze 23:12