TROJKATY PODOBNE
Ania: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość |CD| poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma 6 cm.
Dzieli ona przeciwprostokątną |AB| na dwa odcinki w stosunku 1:4. Oblicz dlugość boku |AC|.
11 cze 22:31
Mila:

ΔADC∼ΔBDC cecha kkk⇔
h
2=4x
2
6
2=4x
2⇔36=4x
2
dokończ
11 cze 23:08
11 cze 23:19
5-latek: Albo tak . Wyliczymy ze nasze x=3 to dlugosc przeciwprostokatnej AB=3+4*3=15
I teraz skorzystamy z twiedzenia. [Z[Dlugosc przyprostokatnej w trojkacie prostokatnym jest
rowna sredniej geometrycznej dlugosci jej rzutu na przeciwprostokatna i dlugosci
przeciwprostokatnej]]
Wobec tego |AC|=
√x*15=
√3*15=
√45=3
√5
11 cze 23:46