g. analityczna
julaa: A(2−a;b+a)
B(a−2b;3b−2a)
Dla jakich wart a i b punkty są symetryczne względem początku układu współrzędnych?
błagam nie rozumiem w ogóle
11 cze 22:30
Janek191:
Jeżeli
A = ( x, y) , to punkt A' = ( x' , y' ) jest symetryczny do punktu A względem punktu
O = ( 0, 0) ⇔ ( x' = − x ∧ y' = − y )
Mamy
A = ( 2 − a; b + a) i B = ( a − 2 b ; 3 b − 2a)
zatem te punkty są symetryczne względem punktu O = ( 0; 0)
⇔ ( a − 2 b = − ( 2 − a) ∧ 3 b − 2 a = − ( b + a) )
czyli
a − 2 b = − 2 + a ∧ 3 b − 2 a = − b − a
− 2 b = − 2 ∧ 4 b = a
b = 1 ∧ a = 4*1 = 4
Odp. Dla a = 4 i b = 1 te punkty są symetryczne względem O.
=========================================================
11 cze 23:40