Całka nieoznaczona
Małgosia: Cześć!
Mam mały problem z poniższą całką i proszę Was o pomoc

∫xsin(2x+1)dx
Z góry dziękuję
11 cze 21:32
Małgosia: Proszę choćby o jakąś wskazówkę, to naprawdę bardzo ważne. Wiem, że powinno się to robić przez
części, ale nie mam koncepcji, jak się do tego zabrać.
11 cze 22:37
Vizer:
Podstawienie :
2x + 1 = t
2 dx = dt
Przez części :
u = t − 1 u' = 1
v' = sint v = −cost
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| (t − 1)cost + |
| ∫ cost dt = − |
| (t − 1)cost + |
| sint + C = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
= − |
| (2xcos(2x + 1) − sin(2x + 1)) + C |
| | 4 | |
11 cze 23:02