całki
ola: witajcie mam całkę którą nie wiem jak rozgryźć
11 cze 21:28
Vizer:
| 1 | | 2x + 4 | | 1 | | 2x + 7 − 3 | |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| 2 | | x2 + 7x + 13 | | 2 | | x2 + 7x + 13 | |
| | 1 | | 2x + 7 | | 3 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| dx = ... |
| | 2 | | x2 + 7x + 13 | | 2 | | x2 + 7x + 13 | |
Już chyba dalej wiadomo jak.
11 cze 21:38
11 cze 21:51
Vizer:
Wyciągnąłem sztucznie, zauważ że przez to licznik mi się o 2 razy zwiększył.
11 cze 21:52
ola: no ok, ale co dalej?
11 cze 21:54
Vizer:
No jak co dalej, zauważ że w pierwszej całce licznik jest pochodną mianownika, a drugą całkę
należy złożyć tak by wynikiem był arctgx.
11 cze 21:59