matematykaszkolna.pl
Jak uczyć się probabilistyki? Med: Cześć! Lubię matematykę, kiedyś tak nie było. Powoli i systematycznie poznaję nowe zagadnienia, staram się na tyle na ile to możliwe zrozumieć matematykę. Analiza i algebra idą mi całkiem dobrze − choć jeszcze rok temu tak nie było . Niestety cały czas mam poważny problem z probabilistyką i kombinatoryką. Te dwa działy − pomimo wielu prób są dla mnie niczym napisane w innym języku. Kompletnie nieczytelne poznawczo. Chciałbym jednak w końcu to zmienić. Jak uczyć się probabilistyki? To pytanie od pewnego czasu zaprząta moją głowę. Miło by było gdyby głos w tym wątku zabrali wszyscy, którzy spotkali się z trudnościami w nauce tych zagadnień − czy to od strony ucznia czy nauczyciela. Zdecydowanie potrzebuję literatury. Taki ze mnie mól książkowy . Jakie książki polecacie? Mam na myśli zakres studiów technicznych, nie liceum. Pozdrawiam i liczę na pomoc .
11 cze 21:21
Bartek: nic z ksiazek keidy w glowie pustka
11 cze 21:22
Med: Znaczy się suponujesz, że znajomość teorii prawdopodobieństwa mam poznać inaczej niż przez naukę? Proszę o nieco poważniejsze wypowiedzi.
11 cze 21:56
Med: Proszę o sugestie
12 cze 20:24