zadanie z geometrii analitycznej
julaa: Prosta 2x−3y−6=0 przecina osie układu współrzędnych w punkatch A i B. Środek odcinka AB ma
współrzędne. błagam to zadanie bede miała jutro na spr
11 cze 21:21
...:
... wyznaczaj współrzędne punktów A i B
a potem to już pestka
11 cze 21:23
julaa: w jaki sposób, z jakich wzorów?
11 cze 21:24
PW: uu, julaa, nie wiesz, gdzie prosta przecina osie? Ni ma "prościejszych" pytań.
11 cze 21:26
julaa: błągam pomocy, ja nie jestem asem z matmy
11 cze 21:27
julaa: nie wiem, no pewnie nie ma prostszych. oświeć mnie
11 cze 21:31
...:
podstawiając za y=0 ... policzysz x
podstawiając za x=0 ... policzysz y
... coś świta

?−
11 cze 21:32
julaa: 2 wers twojej wypowiedzi tak, ale pierwszy niekoniecznie. tak to jest jak się matmy na pamięć
uczy

Dzięki!
11 cze 21:35
julaa: no i wyszło mi x=3 oraz y=−2. co teraz?
11 cze 21:37
...:
... co niekoniecznie? −
11 cze 21:37
julaa: no wiem, wiem o co chodzi. taka jest zasada

. ale co teraz
11 cze 21:40
...:
dla x=0 y=−2 zatem prosta przecina oś 0y w punkcie A=(0, −2)
dla y=0 x= 3 zatem prosta przecina oś 0x punkcie B=(3, 0)
11 cze 21:41
julaa: dziękuję bardzo
11 cze 21:42
...:
... inny sposób to przekształcenie równania prostej do postaci odcinkowej −
11 cze 21:42
...:
... znasz taką postać?
11 cze 21:44
julaa: nie
11 cze 21:45
...:
11 cze 21:49
julaa: to nie na moją głowę
11 cze 21:50
...:

zatem w Twoim przypadku
| | x | | y | |
2x−3y−6=0 ⇒ 2x−3y=6 ⇒ |
| + |
| =1 |
| | 3 | | −2 | |
11 cze 21:53