trójkąty
Michał : Dany jest trójkąt o bokach 2,3,4 . Oblicz długość środkowej poprowadzonej na najkrótszy bok
tego trójkąta. Oblicz sinus największego kąta tego trójkąta . Proszę o pomoc nie wiem jak się
za to zabrać
11 cze 21:18
Michał : pomożecie ?
11 cze 21:26
Michał : tak wszystko tylko nie to co mi potrzebne
11 cze 21:32
Michał : pomoże ktoś ?
11 cze 21:43
Eta:

a=3, b=2 , c= 4
| | 32+22−42 | |
1/ z tw. cosinusów w trójkącie ABC cosγ= |
| =... |
| | 2*3*2 | |
i w trójkącie BEC
s
2= 1
2+3
2−2*1*3*cosγ=.......
| | 1 | |
lub ze wzoru: s= |
| √2a2+2c2−b2=.......... |
| | 2 | |
sinγ=
√1−cos2γ=........
11 cze 21:56