przekrój osiowy walca jest prostokatem o boku majacym długosc 8 cm i przekatnej
ola: przekrój osiowy walca jest prostokatem o boku majacym długosc 8 cm i przekatnej o długosci 10cm
oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
Eta:
1/ przypadek:
2r = 8 => r = 4 cm
z tw. Pitagorasa wyznaczamy długość H
H
2 = d
2 − r
2 ......... dokończ.
V = πr
2*H , P
c = 2πr( R+H)
podstaw i podaj odp;
2/ przypadek :
H= 8 cm
to: r
2 = d
2 − H
2 ...wyznacz r
i podobnie podstaw do wzorów na V i P
c
Powodzenia