kombinatoryka
pilne: Znajdź n wiedząc, że
11 cze 21:12
Bartek: nic nie bedę znajdował póki nie poprosisz łajdaku
11 cze 21:12
pilne: Takie jest polecenie w zadaniu. Zresztą widzę, że mocny w gębie jesteś, pewnie tylko przez
internet. 'Łajdaku' − tak zwracaj się do swoich znajomych, a nie do obcych ludzi. Brak Ci
kultury nawet w sieci. Pozdrawiam.
11 cze 21:17
...:
| n! | | n! | |
| − |
| =0 |
| 2!(n−2)! | | 3!(n−3)! | |
2(n−2)!=6(n−3)!
(n−3)!(n−2)=3(n−3)! ⇒ n−2=3 n=5
11 cze 21:20
pilne: A mogłabym prosić o wytłumaczenie tego obliczenia? Byłabym wdzięczna!
11 cze 21:25
Mila: n!=(n−2)!*(n−1)*n ( na konkrecie: 6!=4!*5*6 )
Można też zapisać Tak:
n!=(n−1)!*n
albo
n!=(n−3)!(n−2)(n−1)n
W takim razie : zał. n>3
| n! | | n! | |
| − |
| =0 rozpiszemy: |
| 2!*(n−2)! | | 3!*(n−3)! | |
| (n−2)!*(n−1)*n | | (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| − |
| =0 |
| 2*(n−2)! | | 6*(n−3)! | |
| (n−1)*n | | (n−2)(n−1)*n | |
| − |
| =0 /*6 |
| 2 | | 6 | |
3(n−1)*n−(n−2)(n−1)*n=0
n*(n−1)(3−n+2)=0
5−n=0
n=5
spr.
10−10=0
12 cze 00:15
pigor: ..., lub ... bez tłumaczenia , tylko do pomyślenia , możesz
np. tak :
| | | | n(n−1) | | n(n−1)(n−2) | | 6 | |
− | = 0 i n>3 ⇔ |
| = |
| /* |
| i n>3 ⇔ |
| | | 1*2 | | 1*2*3 | | n(n−1 | |
⇔ 3= n−2 i n>3 ⇔
n=5 . ...
12 cze 12:47