prawdopodobieństwo
DARIA: mam takie zadanie: Rzucamy raz trzema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
iloczyn wyrzuconych na trzech kostkach oczek nie jest liczbą podzielną ani przez 60, ani przez
90.
Błagam o pomoc z tym zadaniem
Mila: |Ω|=6
3=216
60=2*2*3*5
rzucamy 3 razy kostką sześcienną
Iloczyn =60 możemy otrzymać :
60=4*3*5 na 3! sposobów=
6 możliwości
60=2*6*5 na 3! sposobów=
6 możliwości
Iloczyn=120
120=2*2*2*3*5
120=4*6*5 na 3! sposobów=
6 możliwości
iloczyn =90 , 90=2*3*3*5
możemy otrzymać:
90=6*3*5 na 3! sposobów=
6 możliwości
iloczyn=180 możemy otrzymać
180=6*6*5
3 mozliwości ( dzieli się też przez 60)
A− iloczyn wyrzuconych na trzech kostkach oczek nie jest liczbą podzielną ani przez 60, ani
przez
90.
|A'|=4*6+3=27
| | 27 | | 189 | | 21 | | 7 | |
P(A)=1− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | | 24 | | 8 | |