calka
:)): Calka nieoznaczona:
(2x+1)e3xdx
11 cze 20:57
PW:
(fg)'=f'g+fg'
fg=∫f'g+∫fg'
fg−∫f'g=∫fg'
To cała filozofia całkowania "przez części". Mając "niewygodną" całkę z iloczynu funkcji fg'
można ją zastąpić łatwiejszym wyrażeniem stojącym po lewej stronie. To ułatwienie ma polegać
na tym, że f'g jest łatwiejsze do scałkowania niż fg'. Teraz tylko trafne typowanie: jeśli
f(x)=(2x+1), to f'(x)=2, a więc pozbywamy się jednej z funkcji − zostaje stała. Zrozumieć
tylko − co tu jest g(x), a co g'(x).
11 cze 21:51