geometria przestrzenna
-,-,-,-: pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 96, wysokość H= 2√5.
Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa
11 cze 20:57
Janek191:
P
b = 96
H = 2
√5
−−−−−−−−−−−−−−−
h
1 − wysokość ściany bocznej
| | 1 | |
Pb = 4* |
| a*h1 = 2a*h1 = 96 |
| | 2 | |
a − długość krawędzi podstawy ( kwadratu )
Z tw. Pitagorasa mamy
H
2 + ( 0,5 a)
2 = (h
1)
2
czyli
| | 48 | | 2304 | |
0,25 a2 = ( h1)2 − H2 = ( |
| )2 − ( 2 √5)2 = |
| − 20 / * 4 a2 |
| | a | | a2 | |
a
4 = 9 216 − 80 a
2
a
4 + 80 a
2 − 9 216 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t = a
2
t
2 + 80 t − 9 216 = 0
Δ = 80
2 − 4*1*( −9 216) = 6 400 + 36 864 = 43 264
√Δ = 208
więc
a
2 = 64
a = 8
Odp. a = 8
==========
12 cze 00:17