badanie monotoniczności
maq: Zbadaj, czy poniższa funkcja jest malejąca czy rosnąca:
f(x) = −7x + 3√2
11 cze 20:57
...:
wykresem tej funkcji jest prosta o wsp. kierunkowym −7 .... zatem

? −
11 cze 20:59
maq: jestem w pierwszej klasie i na razie rozwiązujemy to x1<x2 i badamy znak różnicy
wiesz może?
11 cze 21:00
...: no więc badaj −
11 cze 21:03
maq: zbadałem i wyszło mi coś takiego:
(−7x+3√2)−(−7x+3√2)= −7x+3√2+7x−3√2 = 0
funkcja stała to jest? jeżeli funkcja stała, to nie może być, bo mogą być tylko malejąca lub
rosnąca.
11 cze 21:05
PW: Z definicji pokazać, że rosnąca, to wziąć dowolne x1<x2 należące do dziedziny funkcji i
pokazać, że
f(x1)<f(x2)
niezależnie od wyboru punktów spełniających nierówność x1<x2.
Podobnie malejąca: jeśli uda się pokazać, że x1<x2⇒f(x1)>f(x2) niezależnie od wyboru itd,
Na pewno idzie o wykonanie takiego ćwiczenia, a nie skorzystanie z gotowego twierdzenia o
funkcji liniowej. W poleceniu jest "zbadać".
11 cze 21:07
PW: Błąd polega na wzięciu dwóch jednakowych iksów, a miały być różne − sam piszesz, że x1<x2.
11 cze 21:08
maq: ale ja jestem głupi, rzeczywiście

dzięki PW
11 cze 21:09