tautologie
kkk: ~(p→~q) ⇔ p ∧ q
czy jest to tautologia

robilam tabelke i wyszlo ze tak. a chce sie upewnic
11 cze 20:55
11 cze 21:02
PW: Tak, to jest tautologia, i to bardzo łatwa do wykazania. Stwierdzamy, że implikacja po lewej
stronie jest fałszywa tylko, gdy z prawdy wynika fałsz, to znaczy gdy p=1 i q=1. Oznacza to,
że lewa strona jest prawdziwa tylko wtedy, gdy p=1 i q=1. To samo wiemy o prawej stronie,
czyli prawa i lewa strona równoważności są prawdziwe lub fałszywe dla tych samych wartości
logicznych p i q, co kończy dowód.
To co napisałem można streścić w takiej jednowierszowej tabelce (reszty nie warto badać, bo w
pozostałych wypadkach lewa i prawa strona są fałszywe).
11 cze 21:23
kkk: dzieki !

czyli mam dobrze
11 cze 22:37
pigor: ..., tak,
~(p → ~q) ⇔ p ∧ q dobrze, a wynika to także np.
wprost z tautologii :
∼(p ⇒ q) ⇔ (p ∧∼q) znanej jako prawo zaprzeczenia implikacji . ...
11 cze 22:57