nie iwem co to
Bartek: Podaj wzór funkcji, której dziedziną jest zbiór D = R\ {−1, 2,8} i która ma trzy miejsca
zerowe: 0,3,5
Nie wiem jak sięza to wziąć mam w w cwiczeniu a nasza pani nie pokazywala jak to się robi.
Proszę o pomoc
11 cze 20:48
Bartek: prosze
11 cze 20:49
Dziabong: | | x(x−3)(x−5) | |
f(x) = |
| |
| | (x+1)(x−2)(x−8) | |
11 cze 20:51
Bartek: no właśnie ale dlaczegóż to tak

? Dziękuję
11 cze 20:54
Bartek: dlaczego tak to sie robi?
11 cze 20:54
Dziabong: Bo w mianowniku nie może być zera czyli wyznaczamy dziedzinę
x+1 ≠ 0 ⇒ x ≠ −1
x−2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2
x−8 ≠ 0 ⇒ x ≠8
Zatem dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste oprócz −1, 2, 8 czyli dokładnie tak jak
napisałeś
Natomiast miejsca zerowe bierzemy z licznika czyli
x(x−3)(x−5) = 0
Teraz jak będziemy wstawiać podane liczby czyli 0,3,5 to zawsze wyjdzie nam 0 = 0.
11 cze 21:01
Bartek: Kurde dzięki ci wszystko rozumie to po prostu odwrotność tego co sie do tej pory uczylem to
takie proste
11 cze 21:08