5 zdanek z wektorów
cyprus: zad 1) Dany jest wektor a=4i + 7k. Wektorem o tym samym kierunku jest wektor:
Zastanawiam się tutaj nad tgα = a
x/a
y, ale jeżeli tak, to jak obliczę ten kierunek to nie
wiem jak z tego zrobić wektor o takim samym kierunki,czy po prostu dowolny, dla którego tgα
będzie takie jak dla przedstawionego?
zad 2) [P[Dwie cząstki zostały wysłane z początku układu wsp i po pewnym czasie ich
położenia są opisane wektorami r
1 = 4i + 3j + 8k dla cząstki pierwszej oraz r
2 = 2i + 10j +
5k dla drugiej. Położenie cząstki drugiej względem pierwszej określa wektor ?]]
Myślę podobnie jak w zadaniu 3, ale coś mi tu nie pasuje.
zad 3) Dwa wektory spełniają relację a+ b = 5i − j oraz a−b = 3i + j. Są to wektory?
zad 4) [P[Cząstka przemieszcza się z punktu określonego wsp. x
1 = −3 y
1 = 2 z
1 = 5 do
pkt. określonego wsp. x
2 = 3, y
2 = −1 z
2 = −4. Przemieszczenie cząstki wyraża wektor ?]]
r
x = x
1 + x
2 analogicznie dla y i z i r
x r
y i r
z stworzą mi poszukiwany wektor?
zad 5) [P[Wektor jednostkowy, który jest jednocześnie prostopadły do wektora a = 3i + 6j +
8k i do odi OX, ma postać:

]]
Tu się zastanawiałem, czy to będzie coś z mnożeniem wektorowym, a x OX OX = (n, 0), bo
mnożenie wektorowe powoduje, że powstały nowy wektor jest prostopadły do płaszczyzny w której
lezą oba te wektory − ale nie wiem czy źle tego nie rozumuję i nawet jeśli dobrze, to nie do
końca wiem, jak się za to zabrać
11 cze 20:35
cyprus: W drugim myślę jak w zadaniu 4, bo 3 nie umiem ruszyć
11 cze 20:38
cyprus: Nikt mi chociaż nie podpowie czy moje przemyślenia są złe ? No proszę Was ?!
11 cze 20:55
cyprus: ?
11 cze 21:29
Janek191:
z.1
→
a = 4 i + 7 k = [ 4, 0, 7 ]
Wektorem o tym samym kierunku jest wektor
→
s*a = s* [ 4, 0, 7 ] = [ 4s , 0, 7s ] = 4s i + 7s k , gdzie s ∊ R ( dowolna liczba
rzeczywista )
================
12 cze 08:11
Janek191:
z.3
→ →
a + b = 5 i − j
→ →
a − b = 3 i + j
Dodajemy stronami
→
2 a = 8 i
→
a = 4 i
======
→ →
a + b = 5 i − j
→ →
a − b = 3 i + j
Odejmujemy stronami
→
2 b = 2 i − 2 j / : 2
→
b = i − j
========
Odp.
→ →
a = 4 i b = i − j
======================
12 cze 08:18
Janek191:
z.4
x1 = − 3, y1 = 2, z1 = 5
więc
A = ( − 3, 2, 5 )
x2 = 3, y2 = − 1, z2 = − 4
więc
B = ( 3, − 1, − 4)
→ →
v = AB = [ 3 − (−3), − 1 − 2 , − 4 − 5 ] = [ 6, − 3, − 9 ] = 6 i − 3 j − 9 k
===========================================================
12 cze 08:24