funkcja kwadratowa,
Samanta : Funkcja f(x)=ax2+bx+1 najmniejszą wartośc funkcji przyjmuje dla argumentu 3 a liczba 2 jest
miejscem zerowym funkcji
a.
znajdz wzór funkcji
b.
znajdz drugie miejsce zerowe funkcji
c.
zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej .
Drugie miejsce zerowe już znalazłam i wyszło mi 4, ale mam problem z ustaleniem wzorów...
11 cze 20:29
ICSP: f(x) = a(x − 2)(x−4) oraz f(0) = 1 zatem
| | 1 | |
1 = a * (−2) * (−4) ⇒ a = |
| |
| | 8 | |
11 cze 20:33
...:
a jednocześnie
f(2)=0 ⇒ 4a+2b+1=0
11 cze 20:37
Samanta : mam jeszcze małe pytanko czmeu f(0) =1 ?
11 cze 20:38
ICSP: spróbuj policzyć f(0) wstawiając do wzoru funkcji
11 cze 20:39
Samanta : ok po policzeniu się zgadza juz to zrobilam, tylko chodzi mi o to czemu mam to liczyc, no bo we
wzorze tez jest 1, czy to cos ma wspolnego?
11 cze 20:41
ICSP: to widać

i oczywiście prościej do postaci iloczynowej jest wstawić 0 niż np −5 albo −2
11 cze 20:43
Samanta : nie wiem w jaki sposob to widac no ale dziekuje za pomoc
11 cze 20:46
Eta:
f(x)=ax2+bx+c
Punkt przecięcia z osią OY: (0,c) zatem f(0)=c
W Twoim zadaniu c=1 zatem f(0)= 1
11 cze 20:48
Samanta : Dziekuje Eta!
11 cze 20:50