Trygonometria
Kakarrotto: 1.Czy okręgi (x−6)2+(y−4)2=169 i (x+5)2+(y+9)2 są styczne, odpowiedź uzasadnij.
2.W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A=(−8,2) i C=(4,−1) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej BD.
3.Czy proste y=3x−1 i 2x−6y+6=0 są równoległe? Odpowiedź uzasadnij.
4.Oblicz współrzędne punktów wspólnych okręgu x2+y2+4x+2y−35=0 i prostej x−y+9=0
5.Jaki środek i promień okręgu x2+y2−12x+8y+3=0
6.Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie A=(√2, −2) I b=(4− √2,
4√2)
Proszę, rozwiążcie mi to, najlepiej z krótkim tłumaczeniem, jutro mam z tego zdawkę i muszę sie
tego nauczyć, możecie zrobić to na kartce i wysłać mi na maila: 13prohunter@gmail.com. Błagam,
to dla mnie bardzo ważne.
11 cze 20:13
...:
P A R A N O J A
− pierwszy raz spotykam się z nauka zadań ma pamięć −
11 cze 20:26
Kakarrotto: Nie chce się nauczyć tego na pamięć, tylko w jaki sposób się to rozwiązywało, bo ja to kiedyś
wiedziałem, tylko z pół roku tego nie rozwiązywałem, teraz chce sobie przypomnieć jak się to
robiło, dlatego prosiłem o krótkie wytłumaczenie.
11 cze 20:28
11 cze 20:30
...:
w pierwszym zadaniu niekompletny zapis równania drugiego okręgu
11 cze 20:32
Kakarrotto: przepraszam, miało być (x+5)2+(y+9)2=16
11 cze 20:46
12 cze 17:30