symetria względem punktu O
mat:

symetria względem punktu O,
jak powinno to wyglądać?
11 cze 19:44
Perpetuo: Ja bym sobie narysowała linię przez punkt O (prostą) i względem tej lini robiła symetrię, bo
tak to ja przynajmniej nie wiem jak to zrobić
11 cze 19:46
mat: dziękuję, sprobuje coś pokombinować...
11 cze 19:54
Perpetuo: wtedy odmierzasz sobie odległość danego punktu od tej prostej (oczywiście pod kątem prostym) i
wtedy rysujesz w takiej samej odległości ten punkt po drugiej stronie tej prostej
11 cze 19:56
mat: tylko, że możliwości poprowadzenia tej prostej jest wiele..
11 cze 20:08
cyprus: Nie chodzi tu przypadkiem o poprowadzenie symetralnych?
11 cze 20:40
Mila:

SC'=SC
SA'=SA
SB'=SB
ΔA'B'C' jest symetryczny do ΔABC względem punktu S.
12 cze 16:44