Wielomiany-Bezeut
Perpetuo: Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2−11x+b. Znajdź pierwiastek tego
wielomianu.
Wystarczy jak mnie ktoś naprowadzi bo ogólnie Bezeuta umiem, ale nie pamiętam co tu się
robiło... chyba coś z podstawianiem
11 cze 19:37
Perpetuo:
11 cze 19:41
ICSP: w(2) = 0
w(−3) = 0
otrzymas zukład równań z którego wyznaczyć a oraz b. Potem Bezoutem
II sposób (musisz znać wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III)
i mam
x1x2 + x2x3 + x1x3 = −11
zatem
−6 + 2x3 − 3x3 = −11
−x3 = −5
x3 = 5
11 cze 19:43
Perpetuo: nie Viete'a jeszcze takiego nie znam

i własnie co robię później z tym a i b ? podstawiam do wzoru na resztę, tzn ax+b czy jak ? bo w
końcu szukam 3 pierwiastka chyba...
11 cze 19:45
Perpetuo:
11 cze 19:51
ICSP: jak policzysz a oraz b masz
w(x) = x3 + ax2 − 11x + b − dostajesz normalny wielomian. Dzielisz go sobie przez
(x−2) albo (x+3) i dostajesz trójmian kwadratowy. Pierwiastki liczysz z delty. ten który nie
był podany w zadaniu jest odpowiedzią.
11 cze 19:52
Perpetuo: Ok, dzięki
11 cze 19:57
Perpetuo: kurcze jednak coś mi tu nie wychodzi... mógłby mi to ktoś rozpisać ?
11 cze 20:22
Perpetuo: dobra sorry. już nie trzeba xD
11 cze 20:27