Całka krzywoliniowa
slaw: Calka krzywoliniowa:
Witam!
Mam oto taka całkę krzywoliniową:
∫(4x
2 − 2xy)dx + (y
2 + xy)dy , dla trójkąta o wierzchołkach: A = (2,0), B = (3,0), C = (2,3)
I teraz tak:
| | 7 | |
Jezeli policze te całkę normalnie, tj dzieląc na 3 krzywe: cały czas wychodzi mi wynik − |
| |
| | 2 | |
| | 17 | |
Jeżeli natomiast policze ją z tw. greena. wychodzi mi |
| |
| | 2 | |
| | 17 | |
I ten wynik |
| jest wynikiem dobrym, takim jak w odpowiedziach. I teraz tak, liczyłem tym |
| | 2 | |
pierwszym sposobem kilka razy i zawsze wychodzi mi −7/2.
Może podałbym Wam wyniki dla poszczególnych krzywych i mógłby ktoś sprawdzic, w której robię
błąd:
C − A : −18
Trójkąt jest dodatnio skierowany, zapomniałem dodać.
Pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc bo rozwala mnie to zadanie...
11 cze 19:03
slaw: Serdecznie prosze o pomoc...
11 cze 19:18
Vizer: A jak parametryzowałeś?
11 cze 19:53
slaw: parametryzuje zawsze najprosciej, tj −>
A − B − x(t) = t , y(t) = 0
B − C − x(t) = t, y(t) = −3t + 9
C − A − x(t) = 2, y(t) = t
11 cze 20:07
Vizer:
Dobrze zparametryzowałeś, t∊[2, 3] zgadza się? Musiałeś się walnąć gdzieś w rachunkach, bo
szczególnie dla drugiej całki wychodzą koszmarne.
11 cze 20:13
xx:
| | 7 | |
na drodze B−C wychodzi |
| |
| | 6 | |
11 cze 20:37
slaw: dobrze, dziekuje. Sprobuje policzyc jeszcze raz.

Jest to chyba idealny przyklad na pomocnosc twierdzenie greena xD
11 cze 20:40
Vizer: Dokładnie, po co sobie utrudniać życie
11 cze 20:57