Symetria osiowa względem osi OY
Wiola:
Funkcja f jest opisana za pomocą tabelki:
x −23 −15 15 64 198 200
f(x) 112 −10 6 −15 90 143
Przedstaw za pomocą tabelki funkcję g, jeśli g(x)=−f(x).
11 cze 18:55
pigor: ..., w czym problem . bo w symetrii
Sy(x,y)= (−x,y) , czyli wystarczy zmienić
znaki x na przeciwne, a odpowiadające im y pozostawić bez zmian, czyli tu
tabelka funkcji g przyjmuje postać :
x | −200 | −198 | −64 | −15 | 15 | 23 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ...

g(x) | 143 | 90 | −15 | 6 | −10 | 123 |
11 cze 19:15
PW: @pigor, rozwiązałeś nie to zadanie.
11 cze 20:02
pigor: ..., dzięki, o kurcze, racja , to już coś ze mną nie tak

cały czas "widziałem" f(−x)
a przecież to jest g(x)= −f(x) , czyli wykres (tabelka) funkcji g powstaje z danej f
przez symetrię
SOx(x,y)= (x,−y), czyli x (iksy, argumenty) bez zmiany, tylko
odpowiednie y (igreki) zmieniają znaki na przeciwne . uffff
11 cze 22:34