mm4: Uczeń przygotowujący sie do matury z matematyki rozwiązał w ciągu tygodnia tylko trzy
zadania. Zaplanował jednak, że w każdym następnym tygodniu rozwiąże o dwa zadania więcej
niż w poprzednim. Po ilu tygodniach suma rozwiązanych zadań przekroczy tysiąc?
21 wrz 12:58
Rafał: (an) - ciąg arytmetyczny opisujący ilość zadań zrobionych w n-tym tygodniu, n∈N+
a1 = 3
r = 2
Ilość zrobionych zadań w sumie to suma ciągu arytmetycznego:
Sn = [ (a1+an)/2 ] * n
i szukamy najmniejszego n, dla którego Sn > 1000:
[ (a1+an)/2 ] * n > 1000
[ (3+3+(n-1)*2)/2 ] * n > 1000 / mnożymy obustronnie przez 2
( 6+2(n-1) ) * n > 2000
(2n+4) * n > 2000
2n2+4n-2000 > 0
n2+2n-1000 > 0
Δ=4004 √Δ≈63,3 (możemy zaokrąglić, bo ostatecznym rozwiązaniem i tak musi być liczba
naturalna)
n≈-32,65 lub n≈30,65
szkicując wykres stwierdzamy że rozwiązaniem jest przedział:
n∈(-∞,-32,65) u (30,65,+∞), ale n∈N+, więc
n∈{31,32,...}, jeśli n jest w takim przedziale, to suma zadań jest większa od 1000.
Nas interesuje tydzień, w którym ta suma przekroczy 1000, a więc interesuje nas tylko
pierwszy element zbioru.
Odpowiedź to 31.
21 wrz 13:23
mm4: dzieki bardzo
21 wrz 13:30