wielomiany
ewa: Rozwiąż równania:
a) (2x2+9x+9) (9x2+1) =0
b) 2x5+5x3−12x=0
c) 6x3+6x2−3x−3=0
d) −5x4+3x3+14x2=0
11 cze 18:39
lol: c) 6x3+6x2−3x−3=0
6x2(x+1)−3(x+1)=0
(x+1)(6x2−3)=0
x=−1 v 6x2−3=0
x=−1 v x= 1/2 v x=−1/2
11 cze 18:47
jakubs: a) (2x
2+9x+9)=0 v (9x
2+1)=0
| | 3 | |
liczysz Δ i x1=−3 x2=− |
| ; drugi nawias nie ma rozwiązań |
| | 2 | |
Ostatecznie − rozwiązaniem tego równania będzie x
1 i x
2
11 cze 18:50
5-latek: d) x2(−5x2+3x+14)=0 to x2=0 lub −5x2+3x+14=0 i dzialaj dalej
b) x(2x4+5x2−12)=0 to x=0 lub 2x4+5x2−12=0 rozwiaz to rownanie dwukwadratowe
11 cze 19:34