Proszę o wytłumaczenie mi
Marcellus: Witam, potrzebuję mądrej osoby, która wytłumaczyłaby mi o co chodzi w tożsamości
pitagorejskiej, inaczej jedynce trygonometrycznej. Proszę o tłumaczenie JAK KROWIE NA ROWIE

.
11 cze 18:32
Mila:
Dla dowolnego kąta α zachodzi równość:
sin2α+cos2α=1
Podaj przyklady zadań, których nie rozumiesz, a trzeba tę równość zastosować.
11 cze 18:34
Marcellus: nie mam właśnie przykładowych zadań, ponieważ robimy to poza programem. Więc jeśli byłabyś tak
miła i podała przykładowe zadanie, byłabym bardzo wdzięczna
11 cze 18:36
use: chodzi o to że;
sin
2α+cos
2α=1 tak jest zawsze

<mądrzy ludzie do tego doszli i tak jest, α to ten sam kąt
> czyli np sin
245+cos
245=1
przydaje sie to w różnych sytuacjach możesz np mieć sinusa i z tej jedynki trygonometrycznej
policzyć cosinusa
I w zasadzie to nie wiem za bardzo co ty chcesz więcej o tym wiedzieć >

?

To jest tak samo jak z tw. pitagorasa kazdy wie że
a
2+b
2=c
2 ^^
11 cze 18:37
Mila:
| | 3 | |
Wiedząc, że sinα= |
| i α jest kątem ostrym, oblicz wartości : |
| | 5 | |
cosα
tgα
ctgα
11 cze 18:38
Marcellus: no właśnie chodziło mi o przykłady i zastosowania, czyli to co napisałeś dzięki za pomoc!
11 cze 18:39
Marcellus: Mila: dzięki, to też mi się przyda
11 cze 18:40
Mila:
11 cze 18:42
use: mila podrzuć jakąs ciekawą granice jak mozesz

tak zeby delopitala pocwiczyc
11 cze 18:43