sin
Łukasz: sin5x−sin3x=0
11 cze 18:12
Bogdan:
sin5x = sin3x
sinα = sinβ ⇒ α = β + k*2π lub α = π − β + k*2π
11 cze 18:17
Łukasz: a mógłbyś mi to rozpisa i troszke napisac co robisz po kolei ?
11 cze 18:29
Bogdan:
α = 5x, β = 3x
11 cze 18:31
pigor: ..., lub korzystasz z wzoru tablicowego − różnica sinusów −
w postaci :
sinα−sinβ= 2sin12(α−β) cos12(α+β) , wtedy otrzymujesz :
sin5x−sin3x=0 ⇔ 2sinx cos4x=0 ⇔ sinx=0 lub cos4x=0 ⇔
⇔
x=kπ lub 4x=±
12π+kπ /:4 ⇔
x=±
18π+
14kπ=
±18π(1+2kπ) .
11 cze 19:00