trolololo
I've done the Harlem Shake: Chemia − różne odpowiedzi.
W celu wykonania syntezy amoniaku z azotu i wodoru przygotowano 20 dm
3 mieszaniny gazów, w
której stosunek objętościowy azotu do wodoru wynosił 1:4.
Jaka jest masa mieszaniny w warunkach normalnych.
Masy cząsteczkowe ; N= 14 g/mol H = 1 g/mol
Dodatkowo z prawa Avogarda 1mol =22,4 dm
3 obliczam masy poszczególnych składników mieszanki.
Azot Wodór
| objętość | | objętość | |
| |
| |
| Masa | | Masa | |
| 22,4dm3 | | 4dm3 | | 22,4dm3 | | 16dm3 | |
| = |
| |
| = |
| |
| 14g | | x1g | | 1g | | x2g | |
x
1= 2,5g x
2= 0,71g
Masa związku to masa tych składników, czyli 3,21g
I teraz problem. Jak używam gęstości poszczególnych pierwiastków tzn azot 1,25g/dm
3 i
wodór 0,09g/dm
3 to masa tej samej substancji wynosi mi 6,41g
W odpowiedziach jest 6,4g. Dlaczego wyniki są różne? Przecież nigdzie się nie walnąłem...
11 cze 18:10
I've done the Harlem Shake: ?
11 cze 18:20
Mateusz: Nie są rozne to zalezy od dokładnosci kalkulatora
6,41g to w przyblizeniu 6,4g
11 cze 18:20
I've done the Harlem Shake:
Mam na myśli metodę z cząsteczkami. Wynik jest dwa razy mniejszy! To na peewno nie jest wina
kalkulatora.
11 cze 18:21
I've done the Harlem Shake: Pomożesz Mateusz?
11 cze 18:24
Mateusz:
Złe proporcje są dlatego ci nie wychodzi
rownanie reakcji: N
2+ 3H
2→2NH
3
ale wiem ze stosunek w mieszaninie jest 1:4 i wiem ze ma ona objetosc całkowitą 20dm
3 a wiec
1n+4n=20
n=4 zatem mam: 4:16 czyli tak jak ustaliłes ale:
28g a nie 14

bo masz N
2 a nie samo N
28g N
2→22,4dm
3
x g N
2 → 4dm
3
x=5g
tak samo z wodorem:
nie
1g tylko 6g jak widac w rownaniu reakcji:
i nie 22,4dm
3 a 3*22,4dm
3
3*22,4dm
3→6g
16dm
3→xg
x≈1,43 zatem po zsumowaniu wychodzi ok 6,4
11 cze 21:19
Mateusz:
A i napisałem teraz bo wczesniej musiałem pilnie wyjsc.
11 cze 21:21