zadanie prowadzące do rozwiązywania trójmianów kwadratowych.
KASIA: W pewnym prostokącie jeden z boków skrócono o p%, a drugi wydłużono o p% tak, że w rezultacie
pole prostokąta zmniejszyło się o 9%. Oblicz p.
21 wrz 18:57
tim: a = bok
b = bok
ab = P
| | p | | p | | 9 | |
(a − |
| a)(b + |
| b) = (P − |
| P) |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
21 wrz 18:58
KASIA: a mógłby ktoś podać wynik?
21 wrz 19:12
AS: Ale wymagająca − a sama nie możesz pogłówkować?
21 wrz 19:16
KASIA: główkuje, ale nie wiem czy mi dobrze wyszło, i chciałam sobie sprawdzić
21 wrz 19:22
tim: Podaj wynik
21 wrz 19:23
KASIA: generalnie to wyszlo mi że p = 30 lub p = −30 , wiec chyba to p = 30. ale nie wiem czy to
dobrze
21 wrz 19:38
tim: Dobrze
21 wrz 19:39
KASIA: dobrze ?
21 wrz 19:40
tim: Tak, dobrze

p = 30.
21 wrz 19:42
KASIA: to super

dziękuje bardzo za pomoc
21 wrz 19:43