Proszę o pomoc
zadanko: Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań:
1. 6−6(4x−3) + 10(1−4x)=3(5x−2) − 8(−x−2)
2. (3√2 + 4)2 − (3−√2)2
11 cze 17:56
6-latek: w czym problem
11 cze 17:59
zadanko: chcę zobaczyć czy prawidłowo rozwiązuje te zadania i czy wyniki wyszły takie same
11 cze 18:01
6-latek: to wstaw rozwiązanie (bardzo sprytnie ja rozwiąże a Ty będziesz mieć gotowca ) wtedy sprawdzę
czy masz dobrze
11 cze 18:02
zadanko: 1.
6−6(4x−3) + 10(1−4x)=3(5x−2) − 8(−x−2)
6 + 24x +18 +10 − 40x= 15x − 6 +8x +16
34−16x= 23x + 10
34−10 = 23x+ 16x
2.
(3√2 + 4)
2 − (3−√2)
2=
9x2 + 16 − 9 − 2=
18+16−9−2= 23
11 cze 18:29
5-latek: Wzor skroconego mnozenia wyglada tak (a+b)2=a2+2a*b+b2 (a−b)2=a2−2a*b+b2
np(3√2+4)2=18+24√2+16 (3√2)2≠9x2 bo bedzie tak 32*(√22=9*2=18 bo
(√2)2=√2*√2=2
albo inaczej (√2)2=√22=√4=.....ile
11 cze 19:06
zadanko: i jak, dobrze ?
11 cze 19:06
5-latek: zapomnialem napisac zebys poprawil/a podpunkt b. I idz do Pani/a od matematyki niech dokladnie
CI to wytlumaczy.
11 cze 19:07
5-latek: napisz teraz rozwiazanie punktu b. to sprawdze
11 cze 19:09
zadanko: ale czy (√2)2 to nie 2 ? 1. jest dobrze ?
11 cze 19:10
5-latek: w punkcie a tez masz blad na samyn poczatku −6*4x=−24x a napisales/as 24x
11 cze 19:14
5-latek: No to najpierw dawaj punkt a rozwiaz go tutaj potem zrobimy punkt b .
11 cze 19:16
5-latek: No co sie dzieje .
11 cze 19:22
zadanko:
(3√2 + 4)2 − (3−√2)2= (3√2)2 + 2(3√2)4 + 16 − 9 − 2x9x(√2) + 2= 18+24√2+16 − 9−18√2 +2= 27
+6√2
11 cze 19:46
5-latek: 
Ty po prostu nie umiesz rozwiazywac rownan
6−6(4x−3)+10(1−4x)=3(5x−2)−8(−x−2)
6−24x+18+10−40x=15x−6+8x+16 teraz niewiadone czyli te z x
em dajemy na lewa(przenoszac
niewiadone z lewj na prawa zmieniamy znak na przeciwny ) a wiadome na prawa strone rownania
( przenoszac wiadome z lewej na prawa zmieniamy znak na przeciwny ) i mamy
−24x−40x−15x−8x=−6+16−6−18−10 teraz wylicz x
11 cze 19:51
11 cze 20:02
5-latek: Drugie jest nadal zle
Rozpisze CI to ale musisz sie do tego przylozyc −−nie skracaj sobie dzialan jeszcze myslach
jak nie umiesz tego dobrze
(3√2+4)2−(3−√2)2= bede Ci rozpisywal wedlug tych wzorow skroconego mnozenia co napisalem
wyzej
(3√2)2+2*3√2*4+42−(32−2*3*√2+(√2)2 =18+24√2+16−9+6√2−4= policz
11 cze 20:03
5-latek: W poscie z 19.51 pomylka −−−ma byc przenoszac niewiadome z prawej na lewa a nie z lewej na
prawa .
11 cze 20:09
zadanko: czemu +(√2)2 wyszedł −4 ?
11 cze 20:14
5-latek: zaczynam tez juz pisac bzdury ma byc oczywiscie tam na koncu nie −4 tylko −2
A to dlatego ze we wzorze (a−b)2 jest +b2 ale przed nawiasem mamy (−) i dlatego powinno byc
−2
11 cze 20:21
5-latek: Popraw tam na −2 wylicz i bierz sie za nastepne przyklady
11 cze 20:32