wielokąty podobne
Madzik: Arkusz papieru formatu a4 jest prostokątem,który po złoeniu na pół daje dwa prostokąty podobne
do prostokata wyjsciowego (arkusze formatu a5)
a)jaki jest stosunek długości boków arkusza A4?
b)krótszy bok arkusza A4 ma długość 21 cm.jaka długość ma dłuzszy bok?odpowiedz podaj z
dokładnoscia do 1 mmm
c) jakie sa wymiary arkusza A5,a jakie arkusza A6?
Jest takie zadanie, i jeszce jedno pytanie czy w pierwszym można to obliczyć bez znajomości
długości boków tylko po prostu z tresci zadania
11 cze 17:37
pigor: ..., np. tak : niech a<b − wymiary arkusza A4, to
| | a | | b | | a2 | |
a) |
| = |
| ⇔ b2= 12a2 / * 2 ⇔ 2b2= a2 ⇒ |
| = 2 lub |
| | b | | 12a | | b2 | |
| | b2 | | 1 | | a | | b | | 1 | |
lub |
| = |
| ⇒ |
| = √2 ≈ 1,41lub |
| = |
| ≈0,71 , |
| | a2 | | 2 | | b | | a | | √2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
b=21, to
a=? ⇒
a= √2*b= 210*1,41mm= 296,1mm ≈
297 mm ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) A5 = dł.=
210 mm i szer. =
12*297mm=148,4 mm ≈
148 mm ,
A6 = dł.=
148 mm i szer. =
12*210mm=
105 mm . ...
11 cze 18:11
pigor: ... , kurcze, popraw ja rozpatrywałem dla a >b ,
a więc napisałem "niech a<b", to zastąp na niech a >b .
11 cze 18:15
Madzik: w 1.podp w odpowiedziach jest √2:1 , czyli dobrze tak? bo to zależy jak się porównuje, który
bok do którego i wychodzą odpowiednie proporcje, dobrze myślę?
11 cze 18:24