Całka krzywoliniowa, tw. greena.
slaw: Całka krzywoliniowa:
Witam!
Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić twierdzenie greena?
Mianowicie:
Mam policzyć całkę krzywoliniową ∫ (xy + x)dx + (yx − y)dy , gdzie obszar L jest okręgiem
skierowanym dodatnio, tj: x2 + y2 = 36
I teraz tak.
Liczę pochodną Q po iksie i otrzymuję:
y
Liczę pochodzną P po igreku i otrzymuję:
x
i mam całkę podwójną po obszarze D
∫∫ (y−x)dxdy
i teraz jak to dalej policzyc, czy musze wprowadzac wspolrzedne biegunowe?
Pozdrawiam!
11 cze 16:49
slaw: bardzo prosze o pomoc..
11 cze 16:57
Vizer:
Tak, bo teraz już masz zwykłą całkę podwójną ograniczoną powierzchnią D : x2 + y2 = 36.
11 cze 17:13
slaw: ale wówczas wychodzi mi 0.....

Podstawiam za x = rcost , y = rsint
0 ≤ r ≤ 6
0 ≤ t ≤ 2π
i
∫∫ (r
2sint − r
2cost)drdt
i najpierw licze:
∫ od (0 do 2π) (r
2sint − r
2cost)dt i to wychodzi mi 0
11 cze 17:20
slaw: o kurde nie spojrzałem do odpowiedzi, 0 to wynik poprawny

Pozdrawiam, dziekuje i przepraszam za zamieszanie
11 cze 17:24
Vizer:
Może Ci nawet wyjść na minusie, także spoko
11 cze 17:27