funkcja kwadratowa
Samanta : funkcja f dla argumentu −5 przyjmuje wartość −12. Punkt W(−3,4) jest wierzchołkiem
paraboli która jest wykresem funkcji kwadratowej f .
a) znajdz postać kanoniczną funkcji f
b) znajdz te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości mniejsze od −32
c) określ przedziały monotoniczności tej funkcji
11 cze 16:47
kkk: jak wyglada postac kanoniczna funkcji

poszperaj i podstaw do wzoru.
11 cze 17:01
Samanta : y = a(x−p)2+q
Jeśli w (−3,4) no to x =−3 i y=4 tak?
4=a(−3−p)2+q ale co dalej?
11 cze 17:06
Mat: y = a(x−p)2+q
p=−3
q=4
dla x= −5 wartosc −12 .... zrob jeszcze raz
11 cze 17:13
Samanta : czyli że −12=a(−5+3)2+4 ?
11 cze 18:40
Samanta : i a wyjdzie −4?
11 cze 18:45
5-latek: No to postac kanoniczna bedzie taka y=4(x+3)2+4
b) nalezy rozwiazac taka nierownosc 4(x+3)2+4<−32
c) pomysl Masz wspolrzedna xw=p =−3
11 cze 20:46