Funkcja kwadratowa - majac dwa miejsca zerowe oblicz a i b .
Samanta : Liczby 2 i 4 są miejscami zerowymi funkcji f(x) = ax2 + bx + c
a) wyznacz współczynniki a i b
b) Zapisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej
c) podaj przedziały monotoniczności
d) podaj zbiór wartości funkcji f
11 cze 16:30
irena_1:
f(x)=a(x−2)(x−4)=a(x2−6x+8)=ax2−6ax+8a
b=−6a
c=8a
Za mało wiadomości, żeby obliczyć a, b, c (istnieje nieskończenie wiele funkcji kwadratowych
mających takie dwa miejsca zerowe)
11 cze 16:33
Samanta : mój błąd wybaczcie f(x) = ax2 + bx + 16
11 cze 16:38
Mat: a(x−2)(x−4)= a(x2−6x+8)=ax2 − 6ax − 8a
8a=16
a=2
b=−12
postać iloczynowa jak wyżej
dalej liczysz p i q − wspolrzedne wierzcholka
11 cze 16:46
irena_1:
8a=16
a=2
b=−6*2=−12
f(x)=2(x−2)(x−4)
b)
Funkcja maleje w przedziale x ∊ (−
∞; 3>, a rośnie w przedziale x ∊ <3;
∞)
c)
f(3)=2(3−2)(3−4)=3*1*(−1)=−3
ZW=<−3;
∞)
11 cze 16:49
Mat: c=16
f(x)=2x2 − 12x + 16
11 cze 16:50