pole trojkąta o danych wierzchołkach
Anka: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(−3, 4) B (0,0) C (1, 3) bŁagam
11 cze 16:20
Mat: AB wektor = [3,−4]
AC wektor = [4,−1]
P=1/2 |−3 * −16| = 24
11 cze 16:28
Mila:

GM czy LO?
11 cze 16:33
Aga1.:

Od pola kwadratu odejmij sumę pol trzech trójkątów.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P=16−( |
| *1*3+ |
| *1*4+ |
| *3*4)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 cze 16:36
Mat: u mnie zły znak tam P=1/2 |−3 * −16| = 24
powinno być
P=1/2 |−3 * −(−16)| = 13/2 = 6,5
11 cze 16:42
pigor: ..., Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(−3, 4) B (0,0) C (1, 3),
lub
PΔ= P
AxCxCA− P
ΔAAxB−P
ΔBCxC=
12(4+3)*4−
12*4*3−
12*1*3=
= 7*2−6−1,5 = 8−1,5=
6,5 j
2 ; lub z wyznacznika
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|−3 4 1|
P
ΔABC=
12 | 0 0 1 | = 0+4+0−0−0+9=
12*13=
6,5 j
2 . ...

| 1 3 1 |
11 cze 17:22