Zapisz w krótszej postaci
NiceOne: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sie to robi:
chodzi by zapisać w prostszej postaci
1) (cosα + tgα * sinα) * ctgα
2) sinα * √1 + ctg2α
11 cze 15:36
use: | | sinα | | cosα | |
tgα= |
| a ctgα= |
| |
| | cosα | | sinα | |
11 cze 15:42
NiceOne: ale co dalej co do czego podstawić związki to znam ale nie wiem co do czego popodstawiać i co
odjąć co dodać co pomnożyć
11 cze 15:45
AniaS: | | sin2 | |
2) sinα * √1 + |
| sprowadzamy teraz wyrażenie pod pierwiastkiem do wspólnego |
| | cos2 | |
mianownika
| | cos2 + sin2 | | 1 | | 1 | |
sin √ |
| = sin √ |
| = sin* |
| = tgα |
| | cos2 | | cos2 | | cosα | |
11 cze 15:58
AniaS: pomyliłam się, bo myślałam, że pod pierwiastkiem jest tg
2, a tam jest ctg− więc trzeba
11 cze 15:59
AniaS: czyli wyjdzie 1
11 cze 15:59
pigor: ..., np. inaczej to
2) sinα*
√1+ctg2α=
√sin2α(+tg2α)=
√sin2α+cos2α=
√1=
1 ...
11 cze 17:34