fukcja trygonometryczna
AniaS: Mam funkcję y(x)= 3 * sin (x−b)*(x+2)*(x−3) x∊(−4,4) dla x=−3 wartość funkcji wynosi 2, mam
wyznaczyć b, a następnie podać rozwiązanie dla y(x)=p(x), gdzie p(x)= −2*x + 5
11 cze 14:58
Kaja: a co tu jest argumentem sinusa?tylko ten pierwszy nawias czy iloczyn tych trzech nawiasów?
11 cze 15:05
AniaS: wszystkie nawiasy są pod sinusem
11 cze 15:11
AniaS: ?
11 cze 15:53
Mat: y(x)= 3 * sin[(x−b)*(x+2)*(x−3) ]
3* sin[(−3−b)*(−1)*(−6)]=2
sin(−18−6b)=2/3
i dalej hmmm... nie wiem czy to tak czy nie tak
11 cze 16:59