Pole ograniczone liniami
Kornelka: Oblicz pole ograniczone liniami
y= x2 − 2, y=0.
2. obszar ograniczony liniami y=x y=√4−x2, y=0 Opisz jako normalny względem osi OY, w
układzie biegunowym.
11 cze 14:22
Vizer:

1. (rysunek)
Przecięcie się krzywych
x
2 − 2 = 0
(x −
√2)(x +
√2) = 0
x =
√2 v x = −
√2
Wiemy, że dla tego przedziału, prosta y = 0 jest "wyżej" od paraboli y = x
2 − 2. Pole więc
wyraża się wzorem :
∫
√2−√2 (0 − x
2 + 2) dx = ...
Albo za pomocą całki podwójnej :
∫
√2−√2 dx ∫
0x2−2 dy = ...
11 cze 14:44
karusiaaa: Źle obliczyłam całkę i mi się wyzerowało, dlatego nie wiedziałam gdzie jest błąd.. Dzięki
wielkie
11 cze 14:53
karusiaaa: Pomożesz przy tym drugim?
Obszar normalny względem osi OY wyszedł mi taki
∫ od 0 do √2 dy ∫ od y do √4−y f (x,y) dx.. Tylko nie wiem czy dobrze i co z tą zamianą na
układ biegunowy.
11 cze 15:19
Vizer:
Wydaje się dobrze, tylko pewnie literówka przy górnej granicy w drugiej całce
√4 − y2
powinno być.
A co do współrzędnych biegunowych to wiedząc, że masz do czynienia z okręgiem x
2 + y
2 = 4 to
0 ≤ r ≤ 2 (podstawiając do równania okręgu wsp. biegunowe : r
2cos
2φ + r
2sin
2φ = 4,
wyliczając r dostajesz granice całkowania)
| | π | | π | |
0 ≤ φ ≤ |
| (kąt się zmienia do |
| bo y = x nachylona pod tym kątem) |
| | 4 | | 4 | |
Całka:
∫
π40 dφ ∫
20 f(x,y) dr
11 cze 16:09
karusiaaa: Dzięki
11 cze 16:13
karusiaaa: A jeszcze mam takie zadanie oblicz całkę podwójną dxdy gdzie D− obszar ograniczony liniami y=x,
y=1, x=0, to najpierw wyznaczam sobie obszar jako normalny względem osi OX albo OY a później
wyznaczam wzór tego obszaru czyli funkcja nakrywająca i funkcja ograniczająca z dołu?
11 cze 16:16
Vizer:
Tak
11 cze 16:24
Vizer: Możesz przedstawić tu swój wynik, sprawdzę
11 cze 16:24
Patryk: chyba zaznaczam zły obszar i nie chce mi coś wyjść dobrze..
11 cze 20:36