wielomiany
Olga: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłam ? Rozłóż wielomian w na czynniki
a)
w(x) = 3x4 − 3x2
3x2(x2 − 1)
3x2(x−1)(x+1)
x1 = 1 , x2 = −1
b)
w(x) = 2x3 + 4x2 + 2x
2x(x2 + 2x + 1)
x1 = −2
delta = 0
x2 = −b/2a
x2 = −2/2
x2 = −1
11 cze 13:46
ICSP: rozłóż wielomian na czynniki czy rozwiaż równanie ?
To są dwie różne rzeczy.
11 cze 13:48
Olga: rozłóż wielomian
11 cze 13:49
ICSP: no to a) jest zrobione dobrze. Tylko skończ na 3x2(x−1)(x+1)
b)
2x(x2 + 2x+1) = 2x(x+1)2
i to już jest koniec
11 cze 13:51
Olga: ok dziękuje
11 cze 13:57
PW: A wiesz, dlaczego dopytywał? Bo gdyby polecenie było "znajdź pierwiastki", to odpowiedzi były
złe − zapominałaś o zerze, które też jest pierwiastkiem.
11 cze 14:38
ICSP: w drugim też źle policzony pierwiastek

ale na szczeście polecenie było rozłóż na czynniki a nie rozwiąż równanie
11 cze 14:39
Olga: a jak rozłożyć ten wielomian ?
w(x) = 14x3 −12x2 − 2x ?
11 cze 14:41
ICSP: x przed nawias a później liczysz z delty.
11 cze 14:43