matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ
cenn:
1=2a+b −3=4a+b ja rozwiązać układ równan?
11 cze 12:59
nie wiem kim jestem:
1 =2a+b −2=4a+b −− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 3 = −2a a=−2/3 b= 1−2a = 1=2/3*2= 1− 4/3 = −1/3
11 cze 13:28
Eta:
Do bani
2a+b=1 −4a−b= 3 +−−−−−−−− −2a= 4 ⇒
a=−2
to z pierwszego równania 2*(−2)+b=1 ⇒
b=5
odp: a= −2, b= 5 sprawdzenie : 1/ 2*(−2)+5 = 1 ok L=P 2/ −4*(−2)−5= 8−5=3 ok L=P
11 cze 14:39