Równania przekatnych rombu
piti: Punkty A (2, 1) i B (4, −3) są przeciwległymi wierzchołkami rombu. Napisz równania przekątnych
rombu
11 cze 12:40
pigor: ..., np. tak :
AB→= [4−2,−3−1]= [2,−4]= 2
[1,−2] ,
oraz
S=(
12(2+4),
12(1−3))=
(3,−1) − środek AB i CD, czyli
punkt wspólny (przecięcia się) przekątnych rombu ABCD, to
2(x−3) +1(y+1) ⇔ 2x−6+y+1= 0 ⇔
2x+y−5= 0 − równanie przekątnej
AB ;
1(x−3)−2(y+1)=0 ⇔ x−3−2y−2= 0 ⇔
x−2y−5= 0 − równanie przekątnej
CD. ...
11 cze 13:39
Eta:
....,np.tak:

(bez wektorów)
S(3,−1) tak , jak podał
pigor
| | yA−yB | |
prosta AB: y= |
| (x−aA)+yA |
| | xA−xB | |
y= −2(x−2)+1 ⇒
y= −2x+5 −−− równanie kierunkowe
2x+y−5=0 −− równanie ogólne(takie jakie podał
pigor
prosta CA⊥AB i przechodzi przez S
y= 12x−52 −−− równanie kierunkowe
x−2y−5=0 −−− równanie ogólne
11 cze 13:56
Eta:
poprawię jeszcze chochlika w pierwszym nawiasie (x−xA)
11 cze 13:57
pigor: ..., ...

noooo pięęęknie
Eta widzisz ; teraz to chociaż widać co ważne

,
11 cze 14:14