prosze o pomoc i dokladne rozwiazanie,poniewaz nic z tego nie rozumiem
nicola: Marynarze na statkach sprawdzają głębokość morza za pomocą echosondy. dzwięk wysłany przez to
urządzenie powraca po odbiciu od morskiego dna.
prędkość dżwięku w wodzie wynosi....
od wysyłania sygnału do jego powrotu mineło pół sekundy. W tym czasie dżwięk przebył
drogę........
Głębkość morza w miejscu pomiaru wynosi...........
11 cze 10:43
irena_1:
| | km | |
Prędkość dźwięku w wodzie to około 1,4 |
| |
| | s | |
W czasie pół sekundy dźwięk przebył drogę 700m
Głębokość morza w tym miejscu wynosi 350m
11 cze 10:50
Janek191:
t = 0,5 s
więc
| | m | |
S = vw*t = 1 480 |
| * 0,5 s = 740 m |
| | s | |
| | S | |
h = |
| = 740 m : 2 = 370 m |
| | 2 | |
Odp. 370 m
==========
11 cze 10:52
nicola: a skad sie wzielo w 1480m/s? w tabeli w cwiczeniowce jest 1440m/s
11 cze 10:58
Janek191:
U mnie w Tablicach matematycznych , fizycznych, chemicznych i astronomicznych
| | m | |
podano 1 480 |
| w temperaturze 20 stopni C |
| | s | |
| | m | |
To oblicz sobie dla 1 440 |
| |
| | s | |
11 cze 11:18