FUNCKJE
marta, POMOCY!:(: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej jej resztę z dzielenia przez 4. Niech
a=f(129). Wówczas:
A. a=f(39) B.a=f(79) C.a=f(99) D. a=f(109)
Prawidłowa odpowiedź to D, ale w jaki sposób mam to wyliczyć? POMOCY!
11 cze 09:48
Mateusz:
Nie wydaje mi sie zeby D była poprawna moze zle przepisałas? na pewno ma byc 109?
11 cze 10:06
Garth: Dla argumentu 129 funkcja przyjmuje wartosc a, ktora jest reszta z dzielenia przez 4.
| | 1 | |
129 : 4 = 32, reszta: |
| . |
| | 4 | |
| | 1 | |
Sprawdzamy, dla ktorego przykladu a= |
| |
| | 4 | |
11 cze 10:07
Garth: Mysle, ze latwiejszy bylby zapis f(129) = a, mimo, ze znaczy to samo.
11 cze 10:08
5-latek : Garth 129:4=32 i reszty 3
11 cze 10:20
marta, POMOCY!:(: Na pewno tam powinno być 109
11 cze 11:08
Janek191:
a = f( 129) = r [ 129 : 4} = 1
oraz
f(109) = r [ 109 : 4] = 1
Odp. D
=======
bo
129 : 4 = 32, reszty 1 spr. 32*4 + 1 = 129
109 : 4 = 27, reszty 1 spr. 27*4 + 1 = 109
11 cze 11:14
Garth: Rzeczywiscie wkradl mi sie maly, blad, przepraszam.
11 cze 11:18
Mila:
Liczba dzieli się przez 4, jeśli dwucyfrowa "końcówka " dzieli się przez 4.
f(129)=1 bo 129=128+1, 128 podzielne przez 4
f(109)=1 bo 109 =108+1 , 108 podzielne przez 4
11 cze 14:49
5-latek. : NO ja tez licze 4*2=6
11 cze 15:33