Planimetria
Michał: Punkty A , B , C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 2 : 3 : 4 . Oblicz
miary kątów trójkąta ABC .
Zrobiłem to w ten sposób, że 2+3+4 = 9 , a następnie 180:9 = 20 i teraz 20*2 = 40, 20*3 = 60 i
20*4 = 80. Dobrze jest? Taki sposób może być?
11 cze 08:36
5-latek : Panie Michale . Okrag ma 180stopni czy 360 stopni
11 cze 09:03
Michał: no tak, 360... ale ja wcześniej to podzieliłem na dwa od razu... tak można, czy nie?
11 cze 09:18
Michał: bo potem jest te twierdzenie o kącie wpisanym itd. więc od razu na dwa zrobiłem niż na samym
końcu.
11 cze 09:22
5-latek : No jesli policzyles ze katy trojkata maja 40,60 80 stopni to tak
Bo powinienes rozumowac w ten sposob . 1/9 okregu to 40 stopni wiec 2/9 to 80 stopni
Teraz kat srodkowy oparty na tym luku ma 80 stopni a wiemy ze kat wpisany oparty na tym samym
luku co kat srodkowy ma miare dwa razy mniejsza od kata srodkowego czyli 40 stopni (czyli
mamy juz jeden kat trojkata .
Nastepnie kat srodowy oparty na 3/9 okregu ma 3*40stopni=120 wiec kat wpisany ma 60 stopni −to
drugi kat trojkata .
Policz tak samo trzeci kat trojkata .

.
11 cze 09:30
Michał: no ja od razu wziąłem na 2, wyniki wyszły dobrze, ale nie wiem czy zaliczone to będzie na
kartkóweczce, się upewniam D:
11 cze 09:33
5-latek : Moze jednak w takich przypadkach nie uzywaj skrotow myslowych bo to moze byc niezrozumiale dla
oceniajacego i mozliwe ze bedziesz mial pytania dodatkowe
11 cze 09:34
5-latek : I dobrze jest w takich zadaniach zrobic rysunek zeby pokazac ze sie wie o co chodzi .
11 cze 09:37