pochodna po y
kartofelek: Mam do policzenia (−1)/(1+(x+y)3)' po y−eku
Proszę strasznie o pomoc..
11 cze 00:26
11 cze 00:27
kartofelek: tak
11 cze 00:29
kartofelek: Zadanie brzmi tak: Znaleźć i zaznaczyć na rysunku zbiór pktów P(x,y) w których dana funkcja
spełnia równanie:
z(x,y) arctg(x+y)
2(dz/dx)2 + d2z/dxdy=0
11 cze 00:32
kartofelek: zacięłam się przy liczeniu f''xy
11 cze 00:32
ICSP: | | −1 | |
[ |
| ]y = − [(1 + (x+y)3)−1]y = −1 * (−1) * (1 + (x+y)3)1−1 * [(1 + |
| | 1 + (x+y)3 | |
(x+y)
3)]
y =
| | 1 | | 3(x+y)2 | |
= |
| * 3(x+y)2 = |
| |
| | [1 + (x+y)3]2 | | [1 + (x+y)3]2 | |
11 cze 00:34
kartofelek: Dziękuje

A gdyby w tym nawiasie gdzie jest 3(x+y)
2 było co innego to też trzeba zrobić pochodną funkcji
złożonej?
11 cze 00:37
kartofelek: bo rozumiem, że teraz to jest po prostu cośtam*1 ?
11 cze 00:38
ICSP: gdyby było (x + 2y) to trzeba
Ogólnie. (x + ay) gdzie a ≠ 0 oraz ≠ 1 trzeba pochodną funkcji złożonej.
11 cze 00:39
kartofelek: dzięki wielkie
11 cze 00:40
ICSP: ale oczywiście wiesz że
| dz | | 1 | | −1 | |
| = [artctg(x+y)]x = |
| ≠ |
| |
| dx | | 1 + (x+y)2 | | 1 + (x+y)3 | |
11 cze 00:42
kartofelek: jak to?
11 cze 00:45
kartofelek: aha no jasne
11 cze 00:46
ICSP: nie ma x
3 oraz nie ma −1. Pewnie pomyiło Ci się z pochodną arcctgx która jest bardzo podobna
11 cze 00:46
kartofelek: Rzeczywiście, źle spojrzałam.. Późna pora, dzięki za sprostowanie
11 cze 00:47
ICSP: nmzc

Teraz musisz jeszcze raz liczyć po y
11 cze 00:49
kartofelek: poćwiczę przynajmniej

A ta dziedzina to będzie −pi/2=<x+y=<pi/2, tak już dopytam z ciekawości
11 cze 00:50
ICSP: D : x ∊ R
11 cze 00:51