matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz c z wzoru, bardzo pilne
Nadia:
1
1
1
wyznacz c z wzoru
−
=
a
b
c
11 cze 00:19
ICSP:
a,,b,c ≠ 0 zatem mogę przemnozyć przez abc i mam bc − ac = ab c(b − a) = ab
ab
c =
b−a
11 cze 00:25
ICSP:
oczywiście dla b ≠ a
11 cze 00:25
pigor:
lub np. tak :
1
1
1
1
b−a
−
=
i a,b,c≠ 0 ⇒
=
⇒
a
b
c
c
ab
ab
⇒ c=
i b≠a≠0 i c≠0 . ...
b−a
11 cze 00:39